Kansızlığın tıp dilindeki adı anemidir. Kanı oluşturan elementlerden, alyuvar olarak da adlandırılan sağlıklı, kırmızı kan hücrelerinin kanda eksik olması anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri önemlidir. Çünkü kemik iliklerinde üretilirler ve içerdikleri hemoglobin proteini sayesinde bütün vücuda oksijen taşırlar.
Nedeni bilinmeyen bir şekilde yorgunluk hissi, çarpıntı, baş ağrısı, bulantı, soluk ten rengi, dikkati toplayamama, el ve ayakların soğuk olması kansızlığın önemli belirtileridir.

Kansızlığın Nedenleri :
Kırmızı kan hücrelerinin kanda eksik olmasının farklı nedenleri vardır. Vücudun yeterince alyuvar üretmemesi; kanama nedeniyle yenilerinin oluşmasından çok, daha hızlı bir şekilde alyuvar kaybedilmesi ya da vücudun kırmızı kan hücrelerini yok etmesinin başlıca nedenleri şöyle sıralayabilir.
Kırmızı kan hücresi üretmek için, vücudumuzun, demir, B-12 vitamini, folik asit ve gıdalar yoluyla aldığımız diğer besin maddelerine ihtiyacı vardır.

1 – Demir Eksikliği :

Demir eksikliği kansızlığın en yaygın nedenidir. Vücutta yeterince demir olmadığında kırmızı kan hücreleri için de yeterince hemoglobin üretilemez ve bu durum demir eksikliği anemisi olarak adlandırılır.
Adet kanamaları, hamilelik, mide ve bağırsak sistemindeki kan kaybı, vejetaryen beslenme şekli, demir eksikliği anemesinin en önemli nedenleridir.
Vejetaryenler, et yerine, fasulye, kurutulmuş meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ile vücudun ihtiyacı olan demiri temin edebilirler.
Hamilelik döneminde demir bakımından zengin yiyeceklere ağırlık vermek demir eksikliğini önleyecektir.
Chron hastalığı ya da ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalığı, kan bağışı, kan kaybına neden olan kazalar ve burun kanamaları, kansızlığa yol açan demir eksikliğinin diğer nedenleri arasında sayılır.

2 – Vitamin Eksikliği :

Vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretebilmesi için, demire ek olarak, B-12 vitaminine ve folik aside ihtiyacı vardır. Beslenmenizde B-12 ve folik asid içeren besinler yeterince yer almıyorsa kırmızı kan hücresi üretiminde azalma olabilir.
Bazı kişilerde ise, yeterince B-12 vitamini aldıkları halde vücudun vitamini işleyemediği görülür ve bu durumda yine vitamin eksikliği anemisi görülebilir.

3 – Kronik Hastalıklar :

Kronik böbrek hastalarının birçoğunda demir eksikliği anemisi görülür. Bu hastalara demir takviyesi damardan ya da günlük tablet şeklinde verilir.
Kanser hastalıkları, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, AIDS hastalığı, eklem iltihabı, hipotiroidi ve lupus vücutta kırmızı kan hücre üretimini yavaşlatan kronik hastalıklar arasındadır.

4 – Kemik İliği ve Hücre Sorunları :

Doğuştan ya da sonradan meydana gelen bir durum olarak vücut kemik iliğindeki sorunlar nedeniyle yeterince kırmızı hücre üretemiyor ya da üretilen hücreler sağlıklı şekilde gelişemiyor olabilir.
Bir başka anemi türünde, vücut kırmızı kan hücrelerini çok hızlı bir şekilde yok ederken, yenilerinin üretilmesi bu kaybı karşılamaya yetmiyor olabilir.
Orak hücre anemisi olarak adlandırılan kansızlık türünde, kırmızı kan hücrelerinde şekil bozukluğu vardır. Bu yüzden vücudu besleyecek oksijeni gerektiği gibi taşıyamazlar. Bu tip anemiler nadir görülen kansızlık türleridir. Bazı kişilerde kalıtsal olarak, çocukluktan itibaren görülürken, diğerlerinde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilir.
Kansızlığın en sık görülen belirtileri:

  • Yorgunluk, halsizlik,
  • Baş dönmesi,
  • Çabuk yorulma,
  • Solukluk,
  • Çalışma kapasitesinde azalma,
  • İştahsızlık, bazen bulantı,
  • Çarpıntı,
  • Nefes darlığı,
  • Üşüme hissi,
  • Saçlarda dökülme,
  • Konsantrasyon bozukluğudur.
    Göz kapağımızın içindeki kırmızılık azaldı ise, bunu dikkate almak gerekir.

Bunun dışında, avucunuzun içindeki pembe çizgiler pembeliğini kaybettiyse hemoglobin 7 g/dL altına inmiş demektir.
Kansızlık belirtilerine dikkat etmek gerekir.
B12, Folik Asit ve Demir vücudun alyuvarlarının yapılabilmesi için gerekli besinsel faktörlerdir. Bu üçünden biri yoksa alyuvar yapılamaz.
En önemli kansızlık, demir eksikliğine bağlı kansızlıktır.