Kıştan çıktık ve güneşe bir hayli hasret kaldık. Güneş de nazlı nazlı da olsa arada yüzünü bize gösteriyor.
Peki güneşi görür görmez hemen güneşlenmeye başlamak doğru mu?
D vitamini sadece güneşten mi karşılanır?
D vitamini almak uğruna cilt kanseri olur muyum?
Kış olduğu gibi yazın da güneş alamayan ve tesettür giyinen kadınlar ne yapmalı?
Tüm bu soruların cevabı yazımızın içinde…

D vitamini neden gereklidir?

D vitamini, kalsiyum ve fosfor sayesinde kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlayan, çocukların gelişimi için gerekli bir vitamindir. Yağda erime özelliğine sahip olan D vitaminin en önemli özelliği kalsiyumun çalışmasını kontrol etmek ve düzenlemektir.

D vitamini, beslenmeyle aldığımız kalsiyumun kemiğe gitmesini sağlar. Kalsiyum, D vitamini olmadan alınırsa; kemikten kana kalsiyum verilir, bu da orta-uzun vadede kemiklerin dayanıklılığını ve sertliğini yitirmesine yol açar. D vitamini eksikliği daha çok bebek ve çocuk hastalığı olarak bilinse de günümüzde yetişkinlerin de ciddi sorunudur.

D vitamini için ne zaman ve nasıl güneşlenmeli?

D vitamininin yüzde 80'i güneş ışınlarından karşılarız. Unutulmaması gereken notlar ise:

  • Özellikle mart-ekim ayları D vitamini açısından en etkin dönem olduğundan bu aylarda koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekir. Koruma kremleri yansıtıcı özelliği olduğundan bu dönemlerde ve belirttiğimiz güneşlenme sürelerinde kullanılmasını önermiyoruz.
  • Mart-ekim arası, özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatler D vitaminin dönüşümü için en etkili dönemdir.
  • Ancak bu saatler cilt kanseri için de riskli bu nedenle sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmek yeterlidir.
  • Esmer kişilerde D vitamininin alınması sarışınlara göre daha yavaştır. Bu yüzden esmer kişilerin sarışınlardan daha fazla güneşte kalması gerekir.
  • Tesettür giyim tarzını benimsemiş olan kadınlar ise düzenli olarak D vitamini seviyelerine baktırmaları ve kontrollü bir şekilde D vitamini içeren ilaçlar kullanmalıdırlar. Ancak yine doktor kontrolünde kullanılmayan D vitamini ihtiva eden ilaçların tehlikesi de görmezden gelinmemelidir.
  • Cam arkasından güneşlenme ile D vitamini alınmaz! Güneş ışığı ile doğrudan cildin buluşması gereklidir.

D vitamini almak uğruna cilt kanseri olur muyum?

Cilt kanserleri; ileri yaşlarda, güneşlenme süreleri uzun olan yerlerde yaşayan ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkması daha muhtemeldir. Bu yüzden bilinçsiz güneşlenme, bronzlaşma çabaları sizi sağlığınızdan edebilir. Yaşadığınız yada tatile gideceğiniz yerleri Dermatoloji uzmanınıza söyleyerek size uygun güneşlenme önerilerini mutlaka alın.

UNUTMAYIN!

Cilt kanserleri en çok görülen kanser türüdür. Tüm kanser vakalarının yaklaşık yarısını cilt kanserleri oluşturur.

Kimler Risk Altında?

  • Cilt rengi ve güneş ışığına uzun süreler maruz kalma,
  • Sarışın, mavi veya yeşil gözlü, çilli olma
  • Ciltte yanık veya yara izi olması
  • Kronik cilt enfeksiyonları veya cilt ülserleri
  • Radyoterapi almış olmak
  • Organ nakli veya diğer nedenlerle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alıyor olmak

Bu risk faktörlerine sahipseniz, doktorunuzla bu konuyu görüşerek kontrollü güneşlenme yapabilirsiniz.