Terlemenin azı yarar, çoğu zarardır. Bunun içindir ki alın teri kadar masum olan ile marazdan olan arasındaki farkı iyi bellemek gerekir.

Neden terleriz?

Vücut ısımız dengelensin diye terleriz. Yükselen vücut sıcaklığı terleme ile düşer. Bu esnada vücuttan su ve mineraller atılır. En çok atılan mineral sodyumdur. Terleme süreci sempatik sinirlerin kontrolü altındadır.

Zararlı mıdır?

Asla değildir, tam tersine son derece yararlı ve gereklidir. Ama her şey gibi terlemenin de aşırısı zararlıdır.

Normal terleme nedir?

Normal terlemeye 'fizyolojik terleme' de denir. Fizyolojik terlemeler; aşırı sıcak, egzersiz, heyecan hallerinde olan terlemelerdir. Sağlıklı bir erişkinin günde 100-500 ml. kadar terlemesi normaldir.

Aşırı terleme nedir?

Günde 600 ml'den fazla olan terleme aşırı terlemedir. Bu tür terleme, fizyolojik terlemeden daha sık görülür. Her yüz kişiden birinde aşırı terleme vardır. En sık terleyen bölgeler el, ayak, yüz ve koltukaltlarıdır.

Aşırı terleme neden olur?

Aşırı terleme, stres ya da hastalıklar nedeniyle olur.
Stresin neden olduğu aşırı terleme en sık avuç içi, koltuk altı ve kasıklardadır. Günlük aktivitelerde daha sık terlenir. İstirahat ya da gece uykusunda pek olmaz.

Hastalık nedeni ile ortaya çıkan terlemelerin başında enfeksiyon hastalıkları gelir. Diğer hastalıklar ise hipertiroidi, şeker hastalığı, hormon dengesizliği, kalp hastalıkları, kanser ve bazı ilaçlardır.
Ani olarak ortaya çıkan aşırı terlemeler, hipoglisemi ve hipertiroidi krizlerinde görülür.
Bazı hastalıklar ise gece terlemeleri ile karakterizedir. Bu hastalıkların başlıcaları tüberküloz, lenfoma, hipertiroidi ve diabettir.

Ne tür sorunlara yol açar?

Aşırı terleme fizyolojik, patolojik ve psikolojik sorunlara yol açar.
Aşırı terleme ile birlikte su, sodyum, klor, potasyum kayıpları ciddi halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği varsa yorgunluk daha ağır seyreder.
Ter, başta mantar olmak üzere değişik mikroorganizmaların hastalık yapmasına elverişli bir ortam hazırlar. Enfeksiyon, terde kötü kokuya neden olur.
Aşırı terlemenin neden olduğu psikolojik sorunlar ise sıklıkla içe kapanma ve depresyondur.

Yemek yerken terlemek normal midir?

Aşırı olmadığı sürece normaldir. Bazıları yalnızca yemek yerken terler. Bu tür terleme burun, alın ve dudaklarda belirgindir. Acı ya da baharatlı gıdalar terlemeyi daha da provoke eder.
Öte yandan baş ve boyun sinirlerini tutan hastalıklar da yemek terlemesi yapabilir. Bu hastalıkların başlıcaları travma, enfeksiyon, sinir dejenerasyonu ya da tümördür.

Ne yapmalıyız?

Önce lokal önlemler alınmalıdır. Bu amaçla pudra, sprey ya da krem kullanılır. Ter önleyicilerin alüminyum bileşikli olanları tercih edilmelidir.
Mum deodorantlar spreylerden daha etkilidir. Ancak hiçbiri çok sık kullanılmamalıdır, aksi halde deri hastalıklarına yol açar.
Suni deriden imal edilmiş ayakkabı giyilmemelidir. Ayakkabının iç tabanlığı antibakteriyel malzemeden üretilmiş olmalıdır.

Bu önlemler yetersiz kalırsa doktorunuzun önerisiyle iyontoforez, botulismus injeksiyonu ve sempatik sinir blokajı gibi girişimler uygulanabilir.

Ne yapmalıyız?

  • Sık sık duş alın l Acı ve baharat yemeyin l Kat kat giyinmeyin
  • Pamuk ya da keten giysileri tercih edin l Pudra kullanın
  • Aşırı terleten hastalıklar
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Hipertiroidi l Şeker düşmesi
  • Parkinson l Kalp yetmezliği
  • Aşırı şişmanlık l Kanser

Terlemeye neden olan ilaçlar ise;

  • Aspirin
  • Parasetamol
  • İnsülin
  • Bulantı gidericiler
  • Oral antidiabetikler