Büyük bir hızla hayatımıza girip, yaşantımızı bir o kadar kolaylaştıran bilgisayarın, sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri hep tartışılır olmuştur. Bu etkileri birkaç farklı kanal üzerinden anlatacak olursak:
1-Bilgisayarın Yaydığı Enerji
Bu makinenin işlem yapması için kullandığı enerji, vücudumuzdaki elektriksel enerji ile benzerlik gösterir.
İnsan yaşamının başlangıcını embriyo (döllenmiş yumurta) dönemi olduğunu kabul ederek, 6.haftada başlayan ilk kalp atışının dahi elektriksel akım komutu ile başladığı bilimsel bir gerçektir. Sinirsel iletimimiz otoyollardaki kesik çizgiler gibidir. Parmağımızın ucuna batan iğne ile duyduğumuz acı, parmaktan kolumuzu takip ederek beyine sıçrayarak devam eden bir akımdır. Bu akım bozulacak olursa tahmin edeceğiniz üzere kalbimizin bile çalışmasını kontrol eden sinir ve kaslar üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
2-Kullanıcının Oturuş Alışkanlığı
Bilgisayar karşısında geçirdiğimiz uzun süreler boyunca aynı pozisyonda oturmak, insan yaratılışına aykırı bir durumdur. Kan akışımızdan tutun da, eklemlerimizin kireçlenmesine kadar bir dizi olumsuz etkisi mevcuttur. Ayrıca kişinin hareketsiz pozisyonda oturması, tüketmesi gereken kalori miktarını engellemekte, kasların hareketsizliğini desteklemektedir. Bilgisayar ile çalışan kişilerde meslek hastalığı anlamında yapılan çalışmalarda bel ve boyun fıtıkları, hemoroid, varis görülme sıklığının daha yüksek olduğu ispatlanmıştır.
3-Beslenme Üzerindeki Etkileri
Harcayabileceğimiz kaloriden daha fazla kalori aldığımızda kilo almamız kaçınılmazdır. Durum bilgisayar karşısında uzun süre çalışanlarda da tam anlamı ile böyledir. 1 saat boyunca bilgisayar karşısında 60 kilo olan bir kişinin harcadığı enerji 84 kaloridir. ⁽¹⁾ Bu kişi bir adet tost ve bir adet şekersiz çay tükettiğinde toplamda 200 kalori vücuduna almış olur. Bu durumda 200-84=116 kalori vücuda kilo olarak depolanır.
4-Psikolojik Etkileri
Çağın vebası olarak lanse edilen bilgisayar bağımlılığı olanlar ve geçimini bilgisayar ile çalışarak sağlayan kişilerde işten eve geldiğinde daha yorgun hissettiği bilimsel olarak ispatlanmış gerçekliklerdir.
Ayrıca erken çocukluk döneminde bilgisayar ile tanışan ve aile kısıtlaması olmayan çocuklarda:
⁽¹⁾ http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=57 Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı